Jim Tehupuring: Voorkom verliezen
Een bijdrage van Jim Tehupuring (inclusief reactie van WeekendBeleggers)
Opties kennen risico’s, zeker in geval van schrijven. Wat kan ik doen als het mis gaat?
Zoals ik eerder op deze plek aangaf is risicomanagement het allerbelangrijkst voor wie succesvol wil beleggen. Ofwel; vooraf nadenken over te zetten stappen als het mis gaat. Focus op de risico’s en de winst komt vanzelf. Uw vraag is dan ook veel waardevoller dan de bestudering van de zoveelste indicator die wel eens de heilige graal kan zijn.
Neerwaarts risico
1) Het is verstandig om in geval van geschreven indexopties risico’s te beperken door opties met andere uitoefenprijzen te kopen. Lagere in geval van geschreven puts (afnameplichten) en hogere in geval van calls (leveringsplichten). Stel, u heeft een geschreven putoptie 380 op de AEX® in uw beleggingsportefeuille.
Daarmee heeft u een afnameplicht op 380 punten. Staat de index op expiratie lager, dan kunnen de verliezen enorm zijn. Door bijvoorbeeld een put 360 te kopen beperkt u uw maximale verlies.
Mocht de AEX-Index® op expiratie bijvoorbeeld 335 punten noteren, dan heeft deze optie een waarde van 25 euro en compenseert voor een groot deel het verlies op de geschreven put 380 die een waarde van -45 euro zal hebben. Uw maximale risico is daarmee beperkt tot 20 euro. Minus de ontvangen premie uiteraard. In geval van geschreven indexopties vind ik het persoonlijk belangrijker om geschreven puts af te dekken, dan short calls.
Immers, dalingen zijn vaak snel en heftig. Een indexstijging van 10% in een maand zie je zelden. Een daling daarentegen… Daarnaast kennen indexopties cash settlement. Er wordt afgerekend in contanten. Anders dan bij aandelenopties, kunt u dus niet de aandelen laten binnen komen en vervolgens profiteren van herstel. U wordt afgerekend tegen het verschil tussen de uitoefenprijs en de indexstand op expiratie.
Verliescompensatie
2) U kunt geschreven indexopties hedgen wanneer de markt de andere kant op beweegt dan u verwacht en u uw verlies wilt beperken. Dit kan door Sprinters of Turbo’s te kopen, maar zeker ook middels het innemen van een (mini)futurepositie. Wanneer u een AEX-futurecontract (FTI) koopt betekent dit dat u per punt stijging van de AEX 200 euro verdient. Andersom verliest u 500 euro wanneer de index bijvoorbeeld 2,5 punten daalt.
Anders dan bij opties, betreft het een wederzijdse plicht. Daardoor hoeft u geen aanschafprijs te betalen. Iedere dag wordt het verschil bepaald en verrekend. Stel dat u een FTI verkoopt en de index daalt met zeven punten op een dag, dan wordt na afloop van de handelsdag 1400 euro bijgeschreven. Maar, hoe gebruikt u een (mini)future om uw verlies te beperken en posities te hedgen? Stel dat u een Call AEX 410 heeft geschreven en u ziet de AEX-Index® oplopen.
Als de index op expiratie 418 staat, dan betekent dit dat de optie in uw portefeuille een negatieve waarde zal hebben van -800 euro . Om dit verlies te hedgen zou u op het moment dat de AEX-Index® 410 punten doorkruiste vijf mini-futures (MFA) kunnen kopen. Een AEX mini-future heeft een contractgrootte die tien maal kleiner is dan de FTI, oftewel 20 euro per punt. Op het moment dat de AEX op expireert op 418 zal ieder mini-future contract dus 160 euro hebben opgeleverd (8*20). De vijf MFA’s daarmee in totaal 800 euro. Dit compenseert exact het verlies van de callopties, terwijl u wel de ontvangen premie verdient.
3) Andersom kunt u ook futures verkopen op het moment dat de index onder de uitoefenprijs van geschreven putopties zakt. Uiteraard sluit u de futurepositie weer op het moment dat de index toch weer oploopt boven dit niveau. Dat is ook direct het vervelendste wat kan gebeuren: een index die heen en weer beweegt rondom het niveau waarop u een futurepositie moet verhandelen om uw verliezen te beperken.
De combinatie
4) Denk ook eens na over de combinatie van beide mogelijkheden die ik hierboven beschreef. Het is mijn persoonlijke favoriet: de risico’s van een short strangle op de index afdekken door out-of-the money opties te kopen en in te grijpen met een future wanneer de bandbreedte wordt overschreden. Veel succes!
N.B. In dit voorbeeld zijn transactiekosten niet meegenomen. Euronext Amsterdam heeft echter ten aanzien van mini-opties en -futures speciale tarieven afgestemd met verschillende brokers, zoals bijvoorbeeld Lynx en Today’s Brokers.
Gepubliceerd bij IEX.nl op 16 jan 15:50 uur.
Reactie WeekendBeleggers
Het voorkomen van verlies is (nog) belangrijker dan winst maken. Ik, Michael Groenewoud, deel de visie van Jim Tehupuring. Of hij deelt mijn mening, het is maar hoe u het ziet. Immers bij een daling moet je meer goedmaken om op hetzelfde startniveau uit te komen. En dan heb je dus nog steeds niets verdiend. Ook bij WeekendBeleggers wordt de short strangle aan de onderkant gehedged, ongeacht de stand van de impliciete volatiliteit. Daarnaast adviseren we de leden dat het daarnaast niet verkeerd is om de zaak met geavanceerde orders te sluiten. Dat is prettig zodat u niet de hele dag achter uw computer hoeft te zitten. WeekendBeleggers beleggen in beginsel niet tussen maandag en vrijdag, alleen in het weekend.
Het moment dat het een keer de verkeerde (naar beneden) kant op gaat kan dit voor u een horror scenario (zogenaamde black swan) opleveren met mogelijk (afhankelijk van het aantal uitstaande contracten uiteraard) vele (tien)duizenden euro’s verlies als u hierin niet meegaat .
Nu hebben we (tenminste ik niet) een beurs nog nooit omhoog zien vallen. Dus alleen aan de long call zijde wordt bij extreem lage volatiliteit (zoals op dit moment het geval) de callzijde toch ook nog afgedekt, ter voorkoming van verliezen. Immers bij extreem lage volatiliteit stijgen de koersen. Voorkom verlies, maak winst en zie uw belegd vermogen stijgen. WB adviseert overigens (nog) niet in futures.
Bovengenoemde situatie wordt al door WB uitgevoerd (formeel heet dit een Iron Condor strategie). Maar dan zonder het FTI voorstel. Wij gaan deze zeer interessante variant daarom alsnog opnemen op in ons 3 jarig optie-onderzoek. Wordt vervolgd.