Tradzster interview met Michael Groenewoud over optiestrategie
Broker Tradzster heeft Michael Groenewoud onderworpen aan een interview over de WeekendBeleggers optiestrategie. Deze WeekendBeleggers optiestrategie kan als “LATEN DOEN” service worden uitgevoerd bij Tradzster.
Hoe zou je je tradingstijl omschrijven?
Kwantitatief, dat is de emotievrije stijlvariant van de technische analyse. De AEX index koersgrafiek is in ieder geval leading. Zo maak ik in deze optiestrategie gebruik van een optie-indicator waarvan ik exact kan aantonen hoe deze over de afgelopen 30 jaar heeft gepresteerd om de juiste optie uitoefenprijzen te berekenen.
Elke 1e vrijdag van de maand start ik een nieuwe AEX index maandserie. Ik neem voor deze strategie 2 posities in waarvan de 1e positie in de 1e week, en de 2 positie in de 2e week om zo in te kunnen spelen op de situatie.
Uiteraard worden de posities wel dagelijks gemonitord, maar we nemen dus maandelijks een positie is, en na het innemen kijken in beginsel over 2 weken weer verder of indien noodzakelijk grijpen we eerder in.
Voor welke type belegger is je systeem geschikt?
Voor beleggers met een korte termijn horizon (elke maandserie moet er binnen 3 weken in beginsel winst zijn gerealiseerd) en een hoog risicoprofiel.
Er wordt ingespeeld op een tradingrange (zijwaartse beweging) van de AEX index. De short strangle optiestrategie is een strategie die bekend staat onder het motto “grote kans op vele kleine winsten, kleine kans op groot verlies”. De kunst is natuurlijk dat per saldo winst wordt gerealiseerd.
Ik ben deze service gestart omdat ik merk dat beleggers soms minder vertrouwen hebben in hun eigen handelen en via Tradzster een mooie oplossing daarvoor gevonden heb.
En deze beleggers vertrouwen er ook op dat ik deze strategie met eigen geld uitvoer (lees: ik ben klant van mijn eigen systeem). En dat zij daarmee dus exact hetzelfde rendement behalen als ik.
Waarin handel je voornamelijk? Waarom?
Ik handel alleen met AEX index maandopties. Het is bekend dat in de laatste maand de tijdverwachtingswaarde binnen elke optieprijs deze exponentieel daalt tot 0. Van dat wegsmelteffect maak ik dankbaar gebruik.
Deze optie indicator is speciaal voor de AEX ontwikkeld. Hiermee ga ik dus voorlopig ook gewoon mee door, maar ik sluit niet uit dat het zelfs mogelijk is dat er ooit systemen komen voor een DAX of S&P500 optie systeem.
Hoeveel risico neem je per trade?
De optie indicator kent een aantoonbare hitrate van 86% op de calls en 87% op de puts.
Alleen daarmee wordt het risico al grotendeels beperkt. Het risico beperkt zich verder omdat ik op dit moment nog maar met 1 contract werk per positie. Bij hoge volatiliteit, zoals in deze periode, neem ik extra maatregelen om het verlies te maximaliseren.
En vervolgens moeten de emotievrije regels het risico nog verder verminderen. Pas na winst wordt dit langzaam uitgebouwd naar meer contracten en deze is mede afhankelijk van de stand van de volatiliteit.
Tevens is er voldoende ruimte gehouden voor het opvangen van verliezen en de benodigde margin vereiste.
Welke tradingregels hanteer je voor de optiestrategie?
Dit zijn de exacte emotievrije regels van mijn strategie. Hier en daar kunnen deze licht bijgesteld worden, maar deze staan min of meer in de ‘grondverf’:
regel 1
De optie-indicator bepaalt de short call range op de 1e vrijdag van de maand of de standaarddeviatieberekening (E-2 weken) moet een veiliger uitslag geven;
regel 2
We blijven met de calloptie na 2 weken in positie wanneer de vrijdagslotkoers lager is dan de vrijdagslotkoers de week daarvoor of de uitkomst van de excel standaarddeviatieberekening valt binnen de shortrange;
regel 3
De optie-indicator bepaalt de short put op de 2e vrijdag van de maand of de standaarddeviatieberekening (E-2 weken) moet een veiliger uitslag geven;
regel 4
We blijven met de putoptie na 2 weken in positie wanneer de vrijdagslotkoers hoger is dan de vrijdagslotkoers de week daarvoor of de uitkomst van de excel standaarddeviatieberekening valt binnen de shortrange;
regel 5
Voor de call en de put geldt dat minstens 0,30 cent ontvangen moet worden, anders wordt er niet gehandeld;
regel 6
Met de shortput wordt niet gehandeld wanneer het verschil tussen de shortcall en de shortput gelijk of
regel 7
Bij een volatiliteit (VAEX) van >20 wordt een put gekocht als hedge op de verkochte put. Hierdoor wordt een verlies op de verkochte put deels opgevangen door de winst op de gekochte put.
Hoe ga je om met periodes waarin het minder loopt?
Dan gaan we met discipline door met het model dat we hanteren, ik weet namelijk dat het uiteindelijk toch wel weer goed komt.
Doorzettingsvermogen is naar mijn bescheiden mening een eigenschap die elke belegger zou moeten bezitten.
Ik houd mij aan mijn plan en voor mijn volgers is dit dus een kant en klaar plan.
Zijn de financiële markten veranderd de voorbije jaren?
Sinds 2007 informeer ik al leden met een strategie voor stijgende en dalende markten met aandelen en Turbo’s.
Ja, ik voel inderdaad dat de markten zijn veranderd, vooral sinds politici en Centrale Banken zich ermee gingen bemoeien. Kijk naar Japan met hun kwantitatieve verruiming wat uiteindelijk niet het gewenste effect heeft gehad. In Europa gebeurt nu hetzelfde, met hetzelfde effect.
Het is daarom ook niet voor niets dat ik sinds april 2012 deze strategie voor een zijwaartse markt ben gaan onderzoeken. Ik ben blij dat ik als signaalaanbieder hierop tijdig heb geanticipeerd en merk dat ook aan de stijgende belangstelling voor deze optiestrategie.
Wat verwacht je voor 2016 voor je trading?
Ik verwacht voor dit jaar een blijvend hoge volatiliteit in de markten. Het “QE” Draghi effect komt en gaat.
Een hoge volatiliteit betekent in beginsel lagere AEX index koersen, in het meest gunstige geval zijwaartse koersen.
Dalende koersen hoeft overigens voor deze strategie geen beperking te zijn omdat de indicator dan elke maand weer een lager trappetje berekent. Een hoge “volatiliteit” betekent echter wel dat we ons aan de putzijde moeten verzekeren (iron condor methode) om verlies te beperken.
Verzekeren kost echter geld en dat dat scheelt uiteraard enig rendement dan wanneer je je niet verzekert.
Wat maakt jouw systeem anders?
Een short strangle optiestrategie is niet nieuw. Maar ik doe de diagonale short strangle variant. Daarmee onderscheid ik mij van de rest.
Het effect daarvan is een betere hitrate dan bij een normale short strangle. Daarnaast maak ik gebruik van een unieke optie indicator waardoor het helemaal niet nodig is om met lastige optiegrieken te werken.
Elke maand wordt de bandbreedte en daarmee de uitoefenprijzen mij automatisch emotievrij aangereikt door de optie indicator. Ik toon al sinds 2012 aan dat dit gewoon werkt.
Gebruik je stop-losses? Wat is je filosofie hierover?
Ik onderzoek op dit moment meerdere methodes nog de meest optimale manier om tijdig afscheid te nemen van de posities wanneer de koers in korte tijd te sterk stijgt of daalt.
Zodra ik de beste methode heb vastgesteld dan is deze strategie echt voor 100% emotievrij gemaakt.
Wat is het belangrijkste advies dat je aan andere traders kan geven?
Zet maximaal 10% van je belegd vermogen in voor o.a. een model zoals dit.
Doe gewoon mee met 1 contract (opstartkapitaal van 7.500 Euro) en ga samen met mij dit avontuur aan. Bij Tradzster ben ik in augustus 2015 (China) wat ongelukkig begonnen met twee verliesposities, echter staat er nu in Tradzster sinds de start van dit nieuwe jaar een heel klein positief rendement.
Over heel 2015 heeft de strategie een positief rendement met dubbele cijfers opgeleverd ondanks enkele verliesposities, want die horen er gewoon bij.
Met andere woorden, niet gelijk afhaken bij een of twee verliesposities gewoon even doorzetten.