Sparen voor je kleinkind dat doe je zo

Sparen voor je kleinkind dat doe je zo 

Papa kun jij een spaarplan voor je kleinkind bedenken? Liefst zo veilig en simpel mogelijk. Tuurlijk dochter, hierbij mijn voorlopig plan. Misschien hebben beleggers er ook iets aan? 

Wie (doelgroep)
 
1. Spaarders (zoals m’n dochter) die nog nooit belegd hebben in opties;
 2. Beleggers die handelen met meerdere optiecontracten

Wat (doel)
 
Het behalen van een hoger rendement dan de bankrente (nu 0,50%) per jaar.  Het behalen van een hoger rendement dan de inflatie (nu  4%).

Waar
 Bij uw eigen bank/broker account.

Wanneer
 
Elke maandag na expiratiedatum (altijd 3e vrijdag van de maand)

                  

Hoe
 
“Schrijven” (verkopen) van een AEX-index putoptie. De gekozen uitoefenprijs is gebaseerd op basis van een 99% goede uitkomst (hitratio). Monitoring van start tot finish gedurende de looptijd van 4 a 5 weken. Gewenste uitoefenprijs loopt via ledennieuwsbrief.

Spaarders

Alle spaarders in Nederland hebben te maken met een gemiddelde inflatie van zeg 4%. Spaarders ontvangen op dit moment zo’n 0,50% (was 0,25%) rentevergoeding bij de grote banken. Per saldo wordt uw spaarvermogen dus (4%-0,50% =3,5%) minder waard. Kunnen we deze doelgroep helpen?

Laten we eens starten met een optiemodel voor de spaarder die eenvoud en veiligheid gewend is?  

 

In de statistieken van dit model zien we terug dat van de 437 trades (ruim 36 jaar)  het slechts 6 keer (halfjaar) fout is gegaan (en dus verlies heeft opgeleverd). Dat geeft een hitratio van 99%. Met andere woorden voor 431 trades (lees maandseries) heeft deze methode winst opgeleverd.

Dat MOET meer dan voldoende zijn om die 6 verliesposities op te kunnen vangen. Dat lijkt mij een mooi uitgangspunt voor de spaarder die zijn/haar eerste stapjes op de optiemarkt wil zetten?

De AEX-index gaat maar drie kanten op. Omhoog, omlaag of zijwaarts. In dit model wordt een positief resultaat behaald wanneer de AEX omhoog of zijwaarts gaat binnen de looptijd van 4 (soms 5) weken. En u kent mijn visie, in 85% van de tijd gaat het zijwaarts, d.w.z. op korte termijn.

Als de beurs daalt binnen de korte looptijd van 4 a 5 weken, dan ontstaat (tijdelijk) verlies. Daar moeten spaarders tijdens deze looptijd dus wel tegen kunnen!

Zolang echter de koers de put de gesignaleerde put uitoefenprijs niet raakt, is er niets aan de hand. In 99% v/d maandseries over de afgelopen 36 jaar is dat dus niet voorgekomen. En is dus in 99% van de gevallen in beginsel een positief resultaat behaald.

Als we bewust een hitrate van 99% opzoeken, dan is dat natuurlijk van invloed op de put premie. Deze zal lager zijn dan de (put) premies die we normaliter met de (diagonale short strangle gewend zijn. Deze is immers gebaseerd op een hitrate van 95% (voorheen 87%). Maar dat is ook helemaal niet erg zolang er maar meer resultaat wordt behaald dan bij een bank renterekening. En de inflatie wordt beteugeld. Dat is het idee.

Het bedrijfsmotto van WB is al sinds 2007 Effectief, Efficiënt en Emotievrij. Effectief moge duidelijk zijn, er MOET resultaat behaald worden.

Met efficiënt wordt bedoeld dat met zo weinig mogelijk handelingen resultaat wordt behaald. In dit (aanvullende) systeem hoeven spaarders alleen te handelen op de maandag na expiratiedatum (altijd 3e vrijdag van de maand). En vervolgens hoeft men in 99% van de gevallen niets meer te doen omdat de geschreven put op expiratiedatum “waardeloos” afloopt.

Met emotievrij wordt bedoeld dat de uitoefenprijzen elke maand weer worden vastgesteld op basis van de optie-indicator. Met een 99% hitrate instelling. Deze is weer is gebaseerd op historische beweeglijkheid (volatiliteit) van de AEX-index.

Dus in die zin past dit aanvullende idee geheel binnen de dienstverlening van WeekendBeleggers.

Beleggers

De 2e doelgroep is die van de (ervaren) beleggers. Zij die de (diagonale) short strangle gewend zijn, zouden hun werkwijze kunnen vereenvoudigen door de hele calloptie bovenzijde weg te laten.

Door te werken met lagere premies (lager dan zij gewend zijn) kan er toch een positief resultaat worden behaald door te werken met een veelvoud in optiecontracten. Deze mogelijkheid werd overigens al een tijdje geboden bij de rubriek put alternatieven in de wekelijkse ledennieuwsbrief. Maar dat was nog wel gericht op de short strangle. Deze groep beleggers laten dus de short strangle los. Of doen deze ernaast? 

Margin
De margin voor een short strangle noteert op het Excel Dashboard 5050 (Saxobank). Een kale geschreven put noteert op dit moment 2850 (Saxobank) aan margin. Door die lagere margin kan deze opzet wellicht interessant worden voor sommige beleggers?

Start pilot

Met ingang van de mei serie AEX-index 2023 starten we deze pilot. Intern hebben we de april serie al succesvol uitgevoerd. Na 6 maandseries volgt de evaluatie. We moeten vooral uitzoeken of de aanname van 50 euro per maand per contract correct is. Of moet worden bijgesteld.

In de weekend ledennieuwsbrief zal voor dit model een extra rubriek Pilot worden aangemaakt.

Spaar beleggingsplan kleinkind


 

Waar ging het dan wel fout in 6 van de 437 gevallen?


Afbeelding: De 6e rode horizontale lijn aan de onderzijde over de afgelopen 36 jaar AEX historie


Als technisch kwantitatief analist ben ik natuurlijk zeer benieuwd om te weten waar die 6 stops dan wel in de historie hebben plaatsgevonden. Ofwel waar ontstonden rode horizontale lijnen aan onderzijde?

  1. Oktober 1987. Ik neem een 30 punten winstzone waar. Noot. WB neemt al tijden geen posities meer in bij een berekende winstzone van slechts 30 AEX punten.
  2. September 2001. Bearmarket. Tijdens een bearmarket (o.a. Ehlers indicator op rood) dan verzekerden we een geschreven put in de short strangle. Dat gaat ook in dit eenvoudiger model gebeuren. De kans op een forse daling tijdens een bearmarket is immers groter dan tijdens een bullmarket. Op dit moment neemt WB geen AEX bearmarket waar.
  3. Augustus 2007. Daar nemen we wederom een Bollinger Band squeeze waar. Dus dan is het altijd opletten geblazen. Een squeeze kan ertoe leiden tijdelijk geen positie in te nemen.
  4. Oktober 2014. Winstzone van 40 punten. Ook te smal dus.
  5. Februari 2018. Wederom een Bollinger Band squeeze waargenomen. Begrijpt u nu waarom ik zo getriggerd ben op squeeze vorming?
  6. Maart 2020 (Corona uitbraak in Europa). Weet u nog dat WB op tijd (weliswaar met verlies) de grote daling heeft weten te voorkomen door de op vrijdag gesignaleerde positie op maandag 24/02/2020 alweer te sluiten? En dat WB vervolgens die hele forse daling daarna daardoor helemaal niet heeft meegemaakt?

Mijn voorlopige conclusie over de 6 stops over de afgelopen 36 jaar.

Door de inmiddels opgebouwde optiekennis en ervaring sinds 2012 verwacht ik niet voor de komende 437 maandseries dat we dan wederom 6 stops zullen zien. Dat zullen er naar verwachting minder zijn (zie mijn opmerkingen boven).

Helemaal uitsluiten tot 0 kan echter niet. En dat hoeft ook helemaal niet. Want we zijn nog steeds aan het beleggen. En aan beleggen zitten nu eenmaal risico’s vast.. Maar we kunnen de risico’s wel beperken. Zal mijn dochter dat straks ook zo ervaren?