Sluiten AEX optieserie mei leidt tot all time high WeekendBeleggers portefeuille
Sluiten van de AEX optieserie mei leidt tot een all time high van de WeekendBeleggers optieportefeuille
Op donderdag 03 mei schreef ik:
Vooruitlopend op de zaterdagmailing bericht ik u het volgende: WB gaat de zaak met ruime winst sluiten.
Op dit moment staan we na sluiting op een gerealiseerde winst van +166 euro. Op basis van 1 contract. Ofwel 72% van de maximale profit. Ofwel +8,02% maandrendement. En dat betekent een all time high (ATH) voor onze optieportefeuille. Zijn er dan redenen om te sluiten? Nou een belegger moet niet al te hebberig zijn, daarom sluiten we.
Het is wel zo dat er nog geen enkele pop up zichtbaar is op het Excel Dashboard, dus alles gaat nog steeds volgens plan.
Wilt u echt voor de volle max. profit van 100% gaan? Dan wilt u de zaak dus uitzitten t/m de formele expiratiedatum van 18 mei. Dus voor u dan nog ruim 2 weken risico lopen. Uw keuze. En u moet voldoende margin hebben want we starten maandag met een nieuwe serie.
WB vindt het echter wel mooi geweest en we sluiten wederom een maandserie met winst af. Zaterdag zijn alle (rendement)updates dan weer verwerkt.
Attentie, Zaterdag 05 mei start de juni serie (4-weekse serie).
Wilt u de hele communicatie lezen van deze maandserie? Lees dan verder
Op zaterdag 07 april schreef ik:
We handelen deze week NIET.
Let op, volgende week leggen we dan in een keer de short strangle in (dus tegelijkertijd de geschreven call EN de geschreven put).
De mei serie betreft een 4 weekse serie. Dus na inname van de short strangle volgende week zijn er vanaf dat moment in beginsel nog maar 3 weken te gaan.
Elke 1e vrijdag van de maand kijk ik altijd vol verwachting welke call uitoefenprijs de robuuste leading indicator nu weer berekend heeft.
Het leek in eerste instantie na sluiting van de april serie nog wel een droomscenario: Met winst de april serie afsluiten, stijgende koersen (dus in beginsel hogere call premies) en een dead cross van de MA50/150.
Ofwel laat na inname geschreven call positie de daling maar komen!
Waar ik natuurlijk op dat moment even geen rekening mee had gehouden is welke premie ik dan wel niet zou ontvangen voor de berekende uitoefenprijs.
De berekende call 570 levert een premie op van 0,50. Dat is onder de norm. DUS is een te ontvangen premie van 0,50 te laag om daarvoor risico te lopen.
De kansberekening (1x standaarddeviatie) geeft een gunstiger waarde aan nl. 561,23 voor 04 mei en 566,33 voor de expiratiedatum van 18 mei. Maar u weet inmiddels, we nemen altijd de meest veilige van de 2 berekeningen in. Dus “wint” de leading indicator met 570.
Nu had ik met een lagere optiepremie nog kunnen leven vanwege het dead cross signaal MA50/MA150. D.w.z. wanneer ik ervanuit mocht gaan dat we die 0,50 premie a.s. maandag ook daadwerkelijk rond die koers zouden kunnen ontvangen.
Edoch, kijkende naar de IEX 25/24h (futures) laat deze een lagere maandagopening zien (-3,59 op 535,70). Dat betekent dus mogelijk een nog lagere te ontvangen call premie dan de 0,50 vrijdagslotkoers.
En zelfs dat is niet helemaal zeker omdat we niet weten hoe de Japanse beurs zal sluiten op maandag 0.700 uur. U heeft afgelopen maandag het effect daarvan nog van kunnen zien op de vorige serie. Nee, niets aan de hand, volgende week kijken we verder. Even een weekje rust in deze wat grillige beurstijden.
Op zaterdag 14 april schreef ik:
We schrijven de Call Mei18 565
We schrijven de Put Mei18 515
Vorig weekend schreef ik dat de futures op zaterdag een lagere maandagopeningskoers voorspelden (535). Edoch de Japanse beurs sloot afgelopen maandag hoger. Met als gevolg dat de AEX zo maar rond 539 opende.
Aan de hand van dit recente voorbeeld toon ik nogmaals aan dat het handelen op de vrijdag daarom geen enkele voordeel biedt (niet voor WB en niet voor de klant).
M.a.w. de WB registratie op vrijdagslotkoers biedt geen enkel voordeel. Als klant heeft u zelfs voordeel door met het het WB signaal in de hand maar nu met de actuele maandag informatie de voor u juiste uitoefenprijs te kiezen. Het Excel Dashboard helpt u daarbij in de rubriek Kansberekening bereiken uitoefenprijs.
WB maakt het niet uit omdat de WB rendementen ondanks een vrijdagadministratie tot heden gewoon goed zijn. Daarnaast, u heeft gekozen voor een weekendservice (minder handelen, minder kosten), waarvan acte.
Vorige week heb ik abusievelijk geschreven dat we de call 570 niet zouden innemen vanwege een te lage premie van 0,50. Dat moest 0,30 zijn, excuus. Niettemin, dan hadden we dus nog minder ontvangen dan ik al dacht. Die 0,50 kwam van de serie net daaronder de call 565.
Op dit moment ontvangen we 0,32 voor de call 570 dus dat gaat ‘m wederom niet worden. M.a.w. de AEX stijging van afgelopen week (van 539,29 naar 548,05) heeft slechts 0,02 premiestijging opgeleverd!? Voor de call 565 ontvangen we nu 0,60. De indicator heeft voor de put de 510 berekend. Deze levert “maar” 1,37 op terwijl de mediaan van vorig jaar ligt voor een 4 weekse serie op 2,18. Groot verschil dus.
De optie-indicator werkt op basis van historische volatiliteit van de afgelopen 60 dagen (zie daggrafiek onderste beeld/VLT60). U ziet duidelijk een vola stijging a.g.v. de 10% gezonde correctie van de afgelopen periode. Dat is dan ook de reden dat de indicator nu voor deze maand een brede winstzone heeft berekend van 60 punten (570-510).
Maar de correctie lijkt nu wel achter de rug en het technisch beeld is verbeterd doordat de AEX nu boven beide MA’s is gekomen. Als dit verder doorzet, dan zal het dead cross signaal op de daggrafiek bijtrekken.
Kijkende naar de weekgrafiek (voor u niet zichtbaar maar vanaf september wel omdat dan naar verwachting de Europese bank stopt met haar opkoopprogramma) zien we ook een wat meer stijgend beeld.
Inmiddels heeft de AEX alweer een behoorlijke stijging op de zeer korte termijn achter de rug. Stond deze nog op 26 maart op een stand van 518,75 zo is deze vrijdag gesloten op 548,05. Mogelijk dat deze nog even doorstoomt tot het concentratieniveau 551,25 maar dan lijkt het toch echt tijd voor een adempauze?
Het verschil met de 1x standaarddeviatieberekening voor de call is vrijwel gelijk op datum 04-05 nl. 564,60. Dus mede afgaande op een waarschijnlijke adempauze rond 551, is een call 565 nog te verdedigen. Bij een verdere stijging moeten we ons opmaken voor een doorrolactie op niveau 3 stoploss zijnde na AEX slotstand 559,35.
Dan de put. Indicator geeft aan 510 maar de standaarddeviatieberekening geeft aan voor 04-05 een stand van maar liefst 531,50. Zeer groot verschil ditmaal. Te groot naar mijn mening. Dus ik durf deze keer een iets hogere put UP wel aan. De put 515 levert op 1,70.
Call en put leveren dus samen op: 0,60+1,70 = 2,30. Dat is lager dan de mediaan voor een 4 weekse serie (3,04) van het afgelopen jaar. Het is wat het is, WB kan het natuurlijk ook niet helpen dat de volatiliteit met een stand van 12,90% nu weer laag staat met bijbehorende lage premies.
Eens kijken of we deze keer weer eens een all time high kunnen scoren? Nog 3 weken te gaan, 50 punten winstzone (=mediaan).
Take Away moneymanagement
ABNAMRO zelf beleggen hanteert een (dynamische) margin van 2300 euro.
Daarom is de margin aangepast op het Excel Dashboard. U kunt deze wijzigen zoals u weet.
Op zaterdag 21 april schreef ik:
Twee weken in positie, in beginsel nog 2 weken te gaan. Dan start immers de juni serie. Op dit moment staan we +113 euro in de ongerealiseerde winst (ATH is nu binnen bereik!).
En dat is +49,13% van de maximale profit (100%) ic. +5,46% netto maandrendement. Omdat de winstzone van 50 hoger is dan de 40 norm sluiten we niet maar kijken we het nog even aan. WB noteert voor de call 0,60 en voor de put 1,70. Dat zijn vrijdagslotkoersen.
Als u (en ik) afgelopen maandag om 09:01 uur achter de knoppen had gezeten, dan had u voor de call 0,58 en voor de put 1,57 ontvangen. En in dat geval is het ongerealiseerd rendement dan +98 euro/+45,58%/+4,70 netto maandrendement.
Let op, de maximale profit is alleen te behalen op de formele expiratiedatum op 18 mei. In beginsel sluiten we altijd 2 weken eerder dan de formele expiratiedatum zoals u weet.
OF de koers moet 2 weken voor expiratiedatum rond de middenkoers staan en de technische condities ook gunstig. Alleen dan overweeg ik de mogelijkheid de zaak helemaal uit te zitten t/m de formele expiratiedatum. Belangrijker echter voor dit moment zijn de Excel kansberekening bovengrens (562,28) en ondergrens (538,48). Zie dashboard rubriek Kansberekening bereiken uitoefenprijs.
Dus bovengrens nog spannend, ondergrens gunstig. Dat beeld kantelt uiteraard wanneer de beurs weer gaat dalen. In dit rekenspel zal de het aantal restdagen tot 04 mei c.q. 18 mei een steeds grotere rol spelen in de 1x standaarddeviatie kansberekeningformule. Geen enkel pop up waar te nemen, We blijven daarom rustig zitten.
Take Away moneymanagement (herhaalbericht)
ABNAMRO zelf beleggen hanteert een (dynamische) margin van 2300 euro.
Daarom is de margin aangepast op het Excel Dashboard. U kunt deze zelfstandig wijzigen in het donkergroene veld naar uw situatie.
Op zaterdag 28 april schreef ik:
Vorige week schreef ik abusievelijk dat we 2 weken in positie waren. We waren echter nog maar 1 week in positie, in week 1 hadden we immers de geschreven call deze serie niet ingenomen vanwege een te lage ontvangen premie.
Pas in week 2 hebben we de short strangle (call+put) in een keer opgezet. Op dit moment dus wel twee weken in positie, in beginsel vanaf heden dus nog 1 week te gaan. Dan start immers de juni serie.
Op dit moment staan we +104 euro in de ongerealiseerde winst (ATH is nog steeds binnen bereik!). En dat is +45,22% van de maximale profit (100%) ic. +5,02% netto maandrendement (gebaseerd op de AbnAmro margin van 2300).
Als de AEX door blijft stijgen, grijpen we in bij stoplossniveau 3 zijnde 559,35 (slotkoers). Waarom doen we dat eigenlijk? Als de koers vanaf dat niveau dan nog (veel) verder doorstijgt, worden de verliezen aan de call zijde groter dan de winsten aan de put zijde.
Ik herhaal nog maar eens, de maximale profit van 100% is alleen te behalen op de formele expiratiedatum op 18 mei. In beginsel sluiten we altijd 2 weken eerder dan de formele expiratiedatum zoals u weet.
OF de koers moet eind volgende week rond de middenkoers (540) staan en de technische condities ook gunstig. Alleen dan overweeg ik de mogelijkheid de zaak helemaal uit te zitten t/m de formele expiratiedatum.
Belangrijker echter voor dit moment zijn de Excel kansberekening bovengrens (563,41) en ondergrens (546,47). Zie ook Excel dashboard rubriek Kansberekening bereiken uitoefenprijs. Dus bovengrens nog redelijk spannend, ondergrens nog gunstiger dan vorige week. In dit rekenspel zal de het aantal restdagen tot 04 mei (nu nog 6) c.q. 18 mei (nu nog 20 incl. weekends) een steeds grotere rol spelen in de 1x standaarddeviatie kansberekeningformule.
Geen enkel Dashboard waarschuwingsniveau pop up waar te nemen. We blijven daarom net als vorige week rustig zitten.