Bespaar tot 80 procent op uw beurskosten

Bespaar tot 80 procent op uw beurskosten.

Meer dan vijftien banken en onlinebrokers dingen naar het geld van de Belgische belegger . Met een overwogen keuze kunt u heel wat kosten besparen.

Vergelijking transactiekosten banken en brokers

 

Waar u uw geld het beste belegt, hangt af van wie u bent. Wilt u al uw financiële zaken voor de eenvoud bij één enkele bank afhandelen, dan zijn de grootbanken de klassieke optie. Bij hen kunt u sinds jaar en dag terecht voor bank- en spaarrekeningen, leningen en beleggingen – zowel online als in een van hun kantoren. Het nadeel is dat die spelers een lage rente geven op hun spaarrekeningen, en hoge transactie- en bewaarkosten aanrekenen op beleggingen.

Voor een actieve belegger die regelmatig aandelen koopt en verkoopt, bedraagt het verschil in kosten tussen de duurste grootbank en de goedkoopste onlinebrokers maar liefst 80 procent. Met de komst van de nieuwe Nederlandse onlinebroker DeGiro zal dat verschil verder oplopen. De grootbanken zijn vooral geschikt voor beleggers die weinig transacties uitvoeren, en voor wie de transactiekosten dus minder invloed hebben op hun beleggingsrendement.

Het soort beleggingsproducten waar u in wilt investeren, is een tweede belangrijk criterium bij de keuze van een financiële tussenpersoon. Als uw voorkeur uitgaat naar beleggingsfondsen, vindt u bij sommige banken enkel huisfondsen en bij andere alleen fondsen van derde partijen. Sommige tussenpersonen rekenen zowel transactie- als instapkosten aan, andere enkel instapkosten, en nog andere rekenen geen van beide aan.

Beleggen in aandelen

De diversiteit is nog groter als u belegt in individuele aandelen. De transactiekosten kunnen ver uiteenlopen, afhankelijk van de markt waar het aandeel noteert. Hoewel de transactiekosten voor kleine beursorders op bijvoorbeeld Euronext Brussel de voorbije jaren naar elkaar toe zijn gegroeid, kunnen die voor grote orders ver uiteen liggen (zie tabel Grote verschillen in kosten).

Uit de tabel bovenaan blijkt dat een actieve belegger het beste niet in zee gaat met een grootbank. Het verschil in kosten tussen de duurste grootbank (Belfius) en de goedkoopste brokers (Lynx, Today’s Brokers en TradersOnly) bedraagt 80 procent. In onze simulatie komt dat neer op een jaarlijkse besparing van maar liefst 2326 euro. Terwijl de jaarlijkse transactie- en bewaarkosten bij de grootbanken 5 à 6 procent van de totale beleggingsportefeuille bedragen, is dat bij de goedkoopste spelers 1,3 procent.

Beleggen in fondsen en indexfondsen

Toch is ook die 1,3 procent een aanzienlijke kostenpost. Ga even na welk rendement uw aandelenportefeuille de voorbije jaren heeft gehaald, na afhouding van de kosten. Bent u erin geslaagd de brede beursindex te verslaan? Als dat niet het geval is, kunt u misschien het beste opteren voor een professioneel beheerd aandelenfonds. Die zijn doorgaans meer gediversifieerd dan uw beleggingsportefeuille, en rekenen per jaar gemiddeld 1 à 1,5 procent beheerkosten aan.

Maar veel van die aandelenfondsen slagen er al evenmin in de brede beursindex te verslaan. Dus is het misschien een nog beter idee te beleggen in een goedkoop indexfonds, dat de prestatie van een brede beursindex weerspiegelt. Dat is alvast de mening van de Amerikaanse beleggersgoeroe Warren Buffett. In de jongste brief aan zijn aandeelhouders schreef hij dat beleggers die niet de tijd hebben om die bedrijven waarin ze investeren grondig te bestuderen, het beste kiezen voor een indexfonds. Zo beleggen ze zeer gediversifieerd en realiseren ze ten minste de prestatie van de brede aandelenmarkt.

Buffett stelde het indexfonds Vanguard S&P 500-ETF voor. De S&P 500-index groepeert de vijfhonderd grootste beursgenoteerde Amerikaanse ondernemingen. Dat indexfonds noteert op de beurs van New York (ticker: VOO, ISIN-code: US9229083632).

Beurstaks

Op alle beurstransacties die in België gebeuren, passeert de fiscus langs de kassa. Bij elke transactie van aandelen en vastgoedcertificaten betaalt u bijvoorbeeld 0,25 procent op het transactiebedrag, met een maximum van 740 euro. Belgische beleggers die klant zijn bij een Nederlandse broker, betalen die belasting niet. De orders gaan via Nederland en niet via België.
De Belgische fiscus laat dat oogluikend toe, maar dat kan veranderen. Twee jaar geleden heeft Groen een voorstel ingediend om de beurstaks in te houden, ongeacht het land waar de verrichting plaatsvindt. Het voorstel werd door de commissie Financiën van de Senaat afgewezen. Een nieuw initiatief is niet uit te sluiten.

Mathias Nuttin

zaterdag 12 april 2014 om 05u51