QE grote driver bij beleggen
QE grote driver bij beleggen
Sinds de financiële crisis van 2008 hebben veel Centrale Banken (CB) het wapen van drastische renteverlagingen en QE ingezet om de economie weer op gang te krijgen en deflatie tegen te gaan. QE blijkt in een land of unie een grote driver te zijn voor soms fors hogere aandelenkoersen, dat is fraai wanneer u aan het beleggen bent.
QE wordt vaak geld drukken genoemd wat voor inflatie zal zorgen, een aantal jaren geleden hoorden we zelfs dat QE hyperinflatie kan creëren. Maar er wordt geen geld gedrukt, de balans bij de CB wordt verruimd. Er wordt elektronisch geld aangemaakt in de CB en daarmee koopt de CB o.a. staatsobligaties van banken. Er wordt liquiditeit gegenereerd bij de banken, maar die verkopen daarvoor assets aan de CB. Resultaat is dat die banken die liquiditeit gaan aanwenden voor nieuwe staatsobligaties (dan daalt de rente), maar ook voor leningen, hypotheken en voor kopen van andere assets zoals aandelen.
QE VS
De VS is in 2009 begonnen met QE omdat er deflatie dreigde en de economie, werkgelegenheid niet echt op gang kwam. De economische, financiële crisis van 2008 is de ergste sinds 75 jaar. Sindsdien zijn de S&P500 aandelen ca. 180% gestegen bij de QE programma’s, overigens gesteund door groei van dividend. Sinds het QE programma gestopt is wordt de $ sterker en gaat de S&P500 al 9 maanden zijwaarts. Amerikaanse bedrijven hebben last van de sterke $ en de CAPE staat op 26,7. Stijgt de CAPE verder (deze is in laatste 135 jaar slechts 2 keer hoger geweest)? Gaat de FED dit najaar de rente verhogen en wat zullen daarvan de gevolgen zijn? Mw. Yellen kondigde onlangs aan dat verhoging dit najaar gepland is, maar Mw. Lagarde (IMF) heeft al twee maal de FED opgeroepen de rente nog niet te verhogen omdat dit voor de wereldeconomie slecht uit kan werken (vooral voor Emerging Markets). Sinds juli 2008 wordt de $ duurder tov. Euro (van 1,60 naar 1,10 nu) ondanks FED QE.
QE Zwitserland
De CB van Zwitserland heeft relatief het grootste QE programma uitgevoerd door het aankopen van Euro-obligaties waarmee men geprobeerd heeft de SFr. te koppelen aan de Euro op 1,20. De balans van de SNB is inmiddels opgelopen tot ca. 80% van het BNP en daarmee veruit de hoogste percentage van de westerse landen. In januari jl. besloot de SNB de koppeling met de Euro per direct te stoppen, waarschijnlijk omdat de CB-balans te ver opgelopen was door de QE en het ECB QE-besluit.
QE Europa
In Europa kondigt de ECB in het najaar 2014 QE aan en sindsdien zijn de aandelen in Europa zo’n 20% gestegen. Brengt QE dan alleen maar goede resultaten? Wel voor de beleggers in aandelen in de QE landen. De positieve sociale effecten van QE ijlen na en kun je nu waarnemen in de VS. Werkeloosheid fors gedaald, economische groei aangejaagd en deflatiegevaar voorlopig afgewend. En ook in Europa gaat de economie langzaam beter.
QE Japan
Ook de Yen werd duurder vanaf 2008 t.o.v. Euro. Japan is al sinds de Japanse Bubble die gebarsten is met een top in 1990 min of meer in deflatie. Vandaar dat de Japanse CB ook in 2012 besloten heeft tot QE en sindsdien koopt de BoJ miljarden per maand aan assets op.. De aandelenkoersen stijgen in Japan, de Nikkei staat nu op zijn hoogste punt sinds 2000 (+120% sinds 2012).
QE Azië (excl. Japan)
Om nog maar niet te spreken van de valuta-problemen in Azië. Door de sterkere $ is de groei van de Chinese economie gaan haperen, neemt snel af. Daarbij daalt de Yen tov. de $ door de QE van Japanse CB en zet de economieën van de landen in die regio zoals Thailand, Taiwan, Zuid-Korea en China sterk onder druk. Deze landen hebben hun munt gekoppeld (peg) aan de $, waardoor de economieën daar last krijgen van de sterke munt. De Chinese RMB werd iets goedkoper t.o.v. de $, maar toch crasht de Chinese beurs (SHANGHAI COMPOSITE en niet de HONG KONG HANG SENG INDEX) onlangs nadat deze het jaar daarvoor enorm gestegen was.
Komt China nadat de Chinese RMB opgenomen is in de IMF-mandje, http://www.theasset.nl/regios/azie/de-chinese-munt-belandt-in-imf-mandje/, ook met een QE programma om deflatie tegen te gaan, en de economie aan te jagen?
Tot slot
Wereldwijd zijn er grote deflatie krachten aan ’t werk en dat kunnen we nu in de markt vaststellen o.a. met sterk dalende grondstofprijzen (o.a. olie, goud,metalen), maar ook het wereldhandelsvolume loopt terug sinds december 2014 met ca. 4%.
Zijn er nieuwe QE programma’s in aantocht? Ik houd u uiteraard op de hoogte van actuele ontwikkelingen.