Online brokers De Giro en Binck naar rechter
Van de online brokers daagt online broker BinckBank concurrent DeGiro vrijwel zeker voor de kortgedingrechter. DeGiro weigerde gisteren te rectificeren dat dat het handelsplatform van Binck (TOM) klanten niet altijd de beste prijs geeft.
„Dan resteert BinckBank geen andere stap dan het kort geding”, reageerde BinckBank-advocaat Joost Italianer van Nauta Dutilh. „DeGiro heeft doelbewust onjuiste informatie over Binck gepubliceerd. De koers van het aandeel Binck is daarop gezakt, de schade is direct op de meldingen van DeGiro terug te voeren.”
Claim beleggers
Advocaat Italianer verwacht dat gedupeerde beleggers vervolgens een claim bij DeGiro neerleggen. Deze broker stelt in een reactie juist de markt correct te willen informeren. Daarnaast heeft BinckBank bij de toezichthouder AFM een klacht wegens koersmanipulatie door DeGiro aangebracht. Volgens advocaat Italianer heeft DeGiro door de onjuiste informatie bewust de koers beïnvloed. In het recente verleden werden MFS Global (€240.000) en Fortis (€288.000) door de AFM vanwege beïnvloeding van informatie veroordeeld, onder het mom van koersmanipulatie.
Mogelijk bodemprocedure
Als Binck bij kort geding gelijk krijgt, verwacht Italianer vervolgens dat beleggers zich zullen verenigen en de geleden schade door de koersdaling van het aandeel BinckBank zullen gaan verhalen bij DeGiro. „Mogelijk wordt dat een bodemprocedure, waar wellicht de Vereniging van Effectenbezitters beleggers gaat vertegenwoordigen.’’
‘Niets te rectificeren’
Over een eis tot schadevergoeding van wege de koersval werd dinsdag door Binck zelf nog niets gemeld. ”Voor wat DeGiro betreft valt er niets rectificeren. BinckBank probeert slechts, op oneigenlijke wijze, de discussie af te leiden van hun onzorgvuldige keuze voor de order routering van hun klanten door het met veel bombarie richting DeGiro te spelen”, reageerde de broker dinsdagavond op de rectificatieeis. De klacht van marktmanipulatie verwacht DeGiro te kunnen doorstaan. Online brokers moeten kunnen testen wat het effect is van een aangepaste routering van orders voor klanten. Het staat de broker naar eigen zeggen vrij om een vergelijking van prijzen te tonen.
‘Geen Flashboys’
Volgens BinckBank legt DeGiro ook nog onterecht een verband met de flitshandel en het boek van Michael Lewis ‘Flashboys’. Dat beschrijft partijen in de handel met digitale orderstromen volgens algoritmes, die door slimme manipulatie de markt altijd aftroeven. Door die vergelijking wordt BinckBank ten onrechte in kwaad daglicht gesteld, aldus deze broker. ”Dit is een felle oorlog tussen concurrenten aan het worden”, aldus de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). ”Wij blijven als onafhankelijke partij beide bedrijven en hun producten op hun merites beoordelen, we zien op dit moment geen reden om hier een kant te kiezen.”
AMSTERDAM – door Theo Besteman DFT.nl