Langzaam arm of langzaam rijk?

Langzaam arm of rijk

Jim Tehupuring levert met zijn column langzaam arm of langzaam rijk zijn eerste bijdrage als gastblogger van www.weekendbeleggen.nl

De feestdagen staan voor de deur en wat vrijwel iedereen doet, deden wij vanochtend ook: terugblikken. Daarbij vervielen we in één van de grootste valkuilen die beleggers kennen: ‘als-beleggen’. Onderwerp van gesprek was namelijk het verloop van de AEX® en de best presterende Turbo’s van 2012.

Langzaam arm worden

Op 1 januari noteerde de AEX® 312 punten. Inmiddels staan we op 345 punten, oftewel ruim 10% hoger. Tel daarbij het dividendrendement op en een belegger in een AEX® indextracker komt op een dikke 13% rendement. Toch is de publieke opvatting dat het slecht gaat op de beurzen en beleggen niet loont en bovenal riskant is. Dat laatste is ook zeker het geval. Ook dit jaar hebben we weer behoorlijke uitslagen gezien. Zo stonden we halverwege het jaar op 283 punten. Ten opzichte van het gemiddelde, bedroeg de maximale uitslag dus 31 punten: 10%. Het is een gegeven dat aandelen historisch gezien een risicovollere belegging zijn dan obligaties of sparen. Kijkt u maar eens naar nevenstaand plaatje. 

Rendementen vermogenscategorieen sinds 1900 Nederland

U ziet dat wanneer we de statistiek sinds 1900 er op naslaan het risico (de standaarddeviatie/uitslagen) van aandelenbeleggingen met 21,8% het grootste is. Daar staat echter tegenover dat historisch gezien het gemiddeld rendement verreweg het hoogste is. En wanneer we corrigeren voor inflatie, beleggen in aandelen eigenlijk de enige vorm is waarmee u uw koopkracht kunt laten groeien. Zo ook nu. Over november publiceerde het CBS een inflatiecijfer van 2,8%. Er is momenteel geen enkele spaarrekening die u een rentevergoeding geeft gelijk aan dat percentage. Uw koopkracht gaat dus achteruit. Voor degene die ook nog 1,2% vermogensrendementsbelasting dient af te dragen is de rekensom helemaal zuur. -4% koopkrachtverlies tegen waarschijnlijk een procent of twee spaarrente. Wie spaart, wordt feitelijk langzaam arm. In de huidige situatie zeker, maar historisch gezien ook.

Had ik maar

Wat dat aangaat is, het erg jammer dat de bereidheid tot investeren in aandelen momenteel zeer laag is. Zelfs zo laag dat het vermogen dat Nederlandse huishoudens beleggen daalt. Een jaar geleden was dit 95 miljard (DNB.nl). Inmiddels is dit bedrag gedaald tot onder de 90 miljard, terwijl aandelenkoersen gestegen zijn! Zoals gezegd denken we bij RBS dat ook in 2013 u overwegend in aandelen zou moeten beleggen. We zien heel goed dat de problemen in de Eurozone verre van opgelost zijn, maar de vooruitzichten zijn minder slecht, dan gevreesd.

Daarnaast is de snelheid waarmee de economie krimpt zeer laag. Wanneer je de aandelenmarkt vergelijkt met de obligatiemarkt en kijkt naar relatieve waardering zie je bovendien dat er in de obligatiemarkt een soort risicopremie boven op de koersen komt, terwijl er bij aandelen sprake is van een risico afslag. Je zou kunnen zeggen dat de ene categorie meer neigt naar overwaardering, terwijl er in de andere categorie eerder sprake is van onderwaardering. Feitelijk is de situatie nu op de obligatiemarkt vergelijkbaar met wat er in 2000 en 2007 in de aandelenmarkt aan de hand was.

En die situatie gaan we binnen nu en tien jaar vast wel weer zien. Dat iedereen in aandelen wil, niet meer naar waarderingen kijkt en blind is voor de risico’s onder het motto ‘the only way is up’. Maar, misschien is dit credo nu wel meer aan de orde dan tegen die tijd. Doe er uw voordeel mee en zorg er voor dat u dan kunt zeggen dat u al gedurende de hele opwaartse rit uw geld op de juiste plek had geïnvesteerd. Zo voorkomt u dat u ook één van die ‘als’-beleggers wordt. Die achteraf aandelen had willen kopen en nu veel geld had kunnen verdienen. Die goud had willen kopen toen de koers $400 stond en puts had willen kopen eind 2007. Zorg dat u niet een van die beleggers bent die jaren lang, langzaam arm werd en nu even snel rijk wil worden, maar uiteindelijk van een zeer koude kermis thuis komt. Het is beter om rustig rijk te worden en uw vermogen te behouden.

Top Turbo’s

Over ‘als-beleggen’ gesproken…snel rijk worden kon natuurlijk ook dit jaar. Want waar de AEX® 10 steeg, deden een hoop RBS Turbo’s het in 2012 uitzonderlijk goed. Aan de short zijde is het niet opvallend dat KPN Turbo’s het erg goed deden. KPN daalde met maarliefst 55%. De KPN Turbo Short 9,80 liep met 155% op. Dit was een mooie hedge geweest voor Carlos Slim die bijna 30% van KPN bezit en daarop meer dan 1 miljard verloor.

Ook Turbo’s Short op de VIX deden het erg goed. De volatiliteits index is gedaald tot 16% en de VIX Turbo Short 40.50 steeg met meer dan 200%. Aan de longkant viel het echte geld te verdienen. Wat dacht u van de AEX® Turbo Long 283 (+767%), de Air France- KLM Turbo Long 3.30 (+658%) of de ASML Turbo Long 32.70 (485%). Waar de lage rente een nadeel is voor spaarders, is dit een voordeel voor Turbobeleggers. De financieringskosten zijn met 2,11% (d.d. 18/12/12) namelijk uitzonderlijk laag. Daarmee kunnen Turbo’s in 2013 voor actieve ervaren beleggers een interessant beleggingsinstrument zijn, maar met deze lage financieringsrente wellicht ook voor defensievere  beleggers die in plaats van aandelen Turbo’s kopen. De huisvisie van RBS is voor 2013 namelijk wederom: lower for longer

Turbo’s zijn geschikt voor actieve, ervaren beleggers met een hoge risicoacceptatie. Voor meer informatie over de werking, risico’s en kosten van Turbo’s verwijzen wij u naar de brochure en het prospectus. Deze documenten kunt u vinden op www.rbs.nl/markets.

Heeft u een vraag over dit onderwerp dan hoor ik graag van u. U kunt mailen naar beleggen@rbs.com of een bericht sturen op Twitter (twitter.com/JimTehupuring).

Jim Tehupuring

Jim Tehupuring is werkzaam bij RBS Markets. Als beursdeskundige schrijft hij columns en geeft lezingen en interviews. Sinds 2013 is hij gastcolumnist van www.weekendbeleggen.nl