Einde Grontmij na eeuw

Einde Grontmij na eeuw

ZWEDEN NEMEN KWAKKELEND INGENIEURSBUREAU OVER IN JUBILEUMJAAR

Verkeerde strategische beslissingen, rampzalige acquisities en een aanhoudend moeilijke thuismarkt maken dat het doek valt voor het jubilerende Grontmij.

Het roemruchte ingenieurs- en adviesbureau uit De Bilt verliest na honderd jaar zijn zelfstandigheid en gaat over in Zweedse handen.

Het in Stockholm gevestigde Sweco is bereid om €354 miljoen voor het concern te betalen, zo maakten de bedrijven gisteren gezamenlijk bekend.

Daarmee verdwijnt er opnieuw een Nederlands bedrijf van de Amsterdamse beurs.

Een scenario dat onvermijdelijk bleek, zei topman Michiel Jaski van Grontmij.

„Het Grontmij-schip is midscheeps geraakt de afgelopen jaren. Enerzijds hadden we de mislukte acquisities in Frankrijk en de consequenties daarvan. Anderzijds hadden we de financiële crisis. Met een van die twee hadden we nog wel goed kunnen omgaan. Maar de combinatie heeft ons bedrijf toch verzwakt.”

De ingenieurs hadden Jaski in 2012 nog binnengehaald om Grontmij in veilige haven te loodsen. De oud-directeur van concurrent Arcadis zag zich geconfronteerd met de desastreuze gevolgen van de peperdure overname van het Franse bedrijf Ginger. Pas gisteren kon Jaski bekendmaken dat hij zich van de laatste Franse activiteiten heeft ontdaan, met een boekverlies van circa €25 miljoen.

Maar dat was te laat om nog een zelfstandige toekomst te verkiezen. Grontmij bleek te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken, zo besefte Jaski.

„Je loopt als bedrijf risico als je bungelt tussen de grote, kapitaalkrachtige wereldspelers en de gespecialiseerde nichespelers. Als je daartussen hangt en je sleept nog een aantal financiële issues uit het verleden mee, dan loop je het risico dat je verder wegzakt.”

Jaski heeft aanvankelijk nog nagedacht over verkoop van landendivisies om zo geld vrij te spelen dat hij weer kon investeren in zijn organisatie.

Jaski: „Het is echter maar de vraag of zoiets lukt op een manier zoals je dat graag zou willen. Je maakt jezelf kwetsbaar in zo’n proces. We wilden niet in een tombola terecht komen. Willen wij echt bij de top blijven horen, dan was er een radicaler scenario nodig dan op eigen benen proberen te blijven staan.”

Dat scenario vond hij in Zweden. Sweco heeft grootse plannen, zo maakte topman Thomas Carlsson gisteren duidelijk. Met de overname van Grontmij zijn de Zweden gemeten naar omzet in één klap de grootste van Europa (zie illustratie).

En Sweco moet verder groeien, vooral in Duitsland. Carlsson: „Dat is een grote markt die erg is versnipperd. Rijp dus voor consolidatie.”

Zes grootaandeelhouders van Grontmij, samen goed voor 45% van de stukken, hebben zich al positief uitgesproken over de overname.

De in het vooruitzicht gestelde premie van 21,7% op de koers van afgelopen vrijdag maakt die keuze wel wat makkelijker, zegt Maarten Hartog van Teslin Capital Management, dat bekendstaat om zijn langetermijnbeleggingen.

„Wij willen liever niet meewerken aan een afname van het aantal Nederlandse bedrijven met een beursnotering. Maar ondanks dat het geen ’knock-outbod’ is, hebben wij geconstateerd dat dit een mooie deal is voor alle partijen. Natuurlijk is het jammer dat er na honderd jaar een einde komt aan de geschiedenis van Grontmij. Maar na drie jaar puin ruimen is Grontmij in een snel consoliderende markt niet goed in staat geweest om het spel mee te spelen”, zei Hartog.

Vraag is hoe de toekomst er nu uitziet. Het baanverlies blijft beperkt tot zo’n tweehonderd arbeidsplaatsen, verzekerde Carlsson.

Ook blijft de decentrale, op landen toegesneden structuur van Grontmij overeind. „Dat past ons als een handschoen”, zei de Zweed, niet in de laatste plaats vanwege de beperkte overlap van markten waarin de concerns actief zijn.

Jaski en zijn cfo Frits Vervoort vertrekken als de overname is afgerond. Ten slotte verdwijnt ook de naam Grontmij. Jaski: „Als je overtuigd bent dat je een goede stap zet, vind ik het niet zo erg dat sommige dingen ophouden.”

Bron: De Telegraaf 02 juni 2015