Computerfondsen lopen stuk op beursvolatiliteit

Turboportefeuille na moeizaam jaar weer helemaal terug

Beursvolatiliteit

Hedgefondsen die computers gebruiken om te profiteren van al te heftige koersbewegingen (beursvolatiliteit) hebben het afgelopen beursjaar voor het tweede jaar op rij verlies gedraaid. De koersbewegingen, veelal veroorzaakt door de onzekerheid over de “fiscal cliff” in de VS en het vrijwel dagelijkse geharrewar wat betreft de Europese schuldencrisis, waren veelal zo volatiel, dat de computers het niet konden bijbenen. Of de koersbewegingen waren zo irrationeel, dat de programma’s erop stukliepen.

Beurstrends

Dergelijke computerprogramma’s sporen trends op in aandelenkoersen en zodra die trend op een niet logische manier wordt doorbroken, geven de computers aan- of verkoopopdrachten. Op die manier wordt geprofiteerd van al te extreme koersuitslagen, ten minste volgens het boekje.

Dat bleek dus in 2012 wederom weer niet het geval. De Newedge CTA Trend Sub-Index, die de prestaties weergeeft van de grootste computergestuurde fondsen (ook wel quantenfondsen genoemd), zakte in 2012 3,4% en in 2011 7,9%. Het Winton Futures Fund van David Harding, waar $10 miljard in zit, verloor vorig jaar 3,5%, het tweede verliesjaar sinds de start in 1997. MAN Group AHL Diversified Fund met $17 miljard aan omvang zakte 2,1%, maar Blue Crest Capital met $14 miljard wist als enige een minimaal winstje te boeken.

Emotievrij

In het verleden waren deze fondsen zeer populair, omdat de kille rekenarij van de computers zonder enige emotie het aanvankelijk heel goed deed. Als een aandeel zonder echte reden plots onderuitging, trad in de regel een correctie in. De computer had dan al gekocht en verkocht weer bij de correctie. Vele kleine koerswinsten bij elkaar hebben ervoor gezorgd dat beleggers sinds 2008 liefst €108,2 miljard in dergelijke fondsen hebben gestopt. Vooral gedurende het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 en 2009 maakt dit soort hedgefondsen winst en de andere niet.

Sinds de Europese schuldencrisis langzaam maar zeker onder controle komt en de fiscal cliff voorlopig ook is omzeild, was er een omslag in de trend naar het positieve die de computers niet goed hebben vertaald. “Als dit soort fondsen in de eerste helft van dit jaar geen goede resultaten laat zien, dan zullen beleggers hun geld weg gaan trekken” zegt Anthony Lawler van GAM International Management in Londen. “Het basisscenario voor 2013 lijkt niet erg op dat van 2012, wat een slecht jaar was voor trendvolgers.” De Financiële Telegraaf, woensdag 9 januari 2013

Weekendbeleggers Turboportefeuille

In tegenstelling tot de behoudende portefeuille (+12,18%) heeft de Turboportefeuille voor het eerst sinds 2007 verlies opgeleverd ook als gevolg van de beursvolatiliteit. Geen echte trends, maar te veel jojo bewegingen. Ondanks het feit dat wij geen hedgefonds zijn, herkennen wij ons in bovengenoemde teksten. Het verlies van -7,1% is inmiddels alweer helemaal goedgemaakt zoals blijkt uit de afbeelding.