ABN AMRO stopt met turbo

Naast het beëindigen van de uitgifte van gestructureerde producten en ETF’s, stopt ABN Amro ook met zijn turbo-activiteiten. De turbo is ooit door de bank in Nederland geïntroduceerd en ook al winnaar van de (eerste) IEX Gouden Tak. Formeel is dat overigens niet toe te schrijven aan de huidige ABN Amro. RBS nam in 2008 de turbo-afdeling van de bank over. ABN Amro heeft vanuit het niets weer een nieuwe pallet aan turboproducten opgebouwd.

De turbomarkt nam de afgelopen jaren een grote vlucht in Nederland, met uitgevende instellingen als RBS (binnenkort BNP Paribas), ING (sprinters) Commerzbank en Citi (beiden speeders). ABN Amro kon de hevige concurrentieslag kennelijk niet meer aan, of verdiende te weinig op deze producten. Voor turbobeleggers is het belangrijk te weten hoe het nu verder met deze hefboomproducten van ABN Amro gaat. Als ik het bericht op de ABN Amro Markets-site goed interpreteer, gaat de uitgifte van nieuwe turbo’s vooralsnog door. Afgelopen woensdag werden er “gewoon” weer dertien aan het assortiment toegevoegd.

Minder concurrentie

ABN Amro zegt in het bericht meerdere opties voor zijn turbo-activiteiten open te houden. Het zou mij niets verbazen als ABN Amro het “RBS-scenario” nastreeft. De Britse bank kondigde enige tijd geleden aan met de turbo-activiteit te stoppen, maar benadrukte expliciet dat een koper voor dit onderdeel van de bank werd gezocht. Met de Franse bank BNP Paribas is die koper gevonden.

ABN zegt dit niet met zoveel woorden. Maar het zou naar mijn idee kapitaalvernietiging zijn de hefboomactiviteiten op termijn zomaar te beëindigen. Ik denk dat het meest waarschijnlijk is dat vroeger of later een (buitenlandse) partij de turbo-activiteiten van ABN Amro overneemt. Misschien is het een aardige mogelijkheid voor Deutsche Bank of het Franse Société Générale om op deze manier de Nederlandse markt te betreden.

Natuurlijk was ABN Amro na de overname door RBS een andere partij geworden dan de marktleider van voorheen. Dat neemt niet weg dat het jammer is dat deze grote Nederlandse bank nu stopt met het uitgeven van gestructureerde producten. Ten eerste omdat ik denk dat gestructureerde producten, mits van goede kwaliteit, van wezenlijk toegevoegde waarde voor belegger zijn. En ten tweede omdat de exit van de bank leidt tot verminderde concurrentie. Dat is nooit in het belang van de consument. Hopelijk vult een andere grote (buitenlandse) partij het gat dat ABN Amro nu achterlaat.

Marcel Tak (deel uit IEX artikel Klik, klaar en over) van 12 juni 2014.