Opties vrijgesteld van speculatietaks
26 oktober 2016 

Opties vrijgesteld van speculatietaks

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. © Photo News

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. © Photo News

Opties vrijgesteld van speculatietaks

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) creëert eindelijk duidelijkheid, twee maanden voor de afschaffing van de taks.

Tien maanden na de invoering van de speculatietaks en amper twee maanden voor de afschaffing van de omstreden belasting is beslist dat meerwaarden op opties ontsnappen aan speculatietaks. Bij de invoering van de taks viseerde de federale regering nochtans ook opties.

Maar om de meerwaarde te bepalen, wordt de waarde bij de verkoop vergeleken met de waarde bij aankoop. Febelfin, de federatie van de banken, waarschuwde dat het niet mogelijk is om op basis van de wettekst speculatietaks te innen op opties.

‘Een optie is een contract, geen effect’, zegt Febelfin. ‘Een transfer van een optie is mogelijk, een aan- en verkoop niet.’ Daarom adviseerde de organisatie de banken om geen speculatietaks in te houden op opties.

Geen reparatie

Van Overtveldt bereidde in de lente een aanpassing van de wet voor om ook belasting te kunnen innen op de meerwaarde op opties. Maar nu blijkt dat er geen reparatie komt van de wettekst over de speculatietaks. Dat betekent dat meerwaarden op opties definitief zijn vrijgesteld van speculatietaks.

‘Amendementen op de speculatietaks, onder andere om opties belastbaar te maken, waren on hold gezet’, zegt het kabinet-Financiën. ‘We wilden eerst een fundamentele beslissing nemen over een bijsturing of afschaffing. We hebben nu beslist de speculatietaks af te schaffen, dus zijn ook alle amendementen irrelevant geworden.’

Geen grote gevolgen
De beslissing van de minister zal wellicht geen grote gevolgen hebben. BNP Paribas Fortis, Belfius, Binck en Keytrade zeggen dat ze tot nu geen speculatietaks hebben ingehouden op optietransacties. Zij moeten dus niets rechtzetten.

Bij de opmaak van de begroting 2017 besliste de federale regering om de speculatietaks af te schaffen. ‘Over de modaliteiten kunnen we nog niets zeggen, alleen de princiepsbeslissing is genomen’, signaleert Financiën. Het lijkt logisch dat beleggers die eind 2016 aandelen kopen en die met winst verkopen vanaf 1 januari 2017 geen speculatietaks moeten betalen.

Sinds 1 januari 2016 moeten beleggers 33 procent speculatietaks betalen als ze binnen de zes maanden na aankoop aandelen en sommige afgeleide producten met winst verkopen. Bij de opmaak van de begroting 2017 besliste de regering de belasting af te schaffen omdat ze contraproductief is.

Speculatietaks kost meer dan ze opbrengt

De speculatietaks bracht in de eerste acht maanden amper 17 miljoen op. Maar ze deed de aandelenhandel fors dalen, waardoor de opbrengst van de beurstaks met 71 miljoen verminderde. De speculatietaks kost dus meer dan ze opbrengt.

CD&V wilde de speculatietaks vervangen door een algemene meerwaardebelasting op aandelen. De regering heeft beslist dat ze dat voorstel zal onderzoeken. Beurshuizen waarschuwen voor de negatieve gevolgen van een meerwaardetaks.

Bron: De Tijd, 25 oktober 2016 17:11
Wouter Vervenne

Over de schrijver
Signaalaanbieder sinds 2007; Kwantitatief analist; >30 jaar beurservaring, samengewerkt met ABNAMRO/RBS/BNP-PARIBAS; Schrijver 2 x Ebook: Succesvol Turbo Beleggen (2012) & Succesvol Beleggen met Opties op de AEX-index (2017); Materiedeskundige diagonale Short Strangle optiestrategie; Luitenant-kolonel b.d/logistiek manager),
Reactie plaatsen